Welke bus?
Na het uitdenken van onze wensen en de ruimte die daarvoor nodig was, kwamen we uit op een Mercedes Sprinter (of VW Crafter) lengtemaat 3 en hoogtemaat 2 (L3H2).
Eerst zijn we bij een bus geweest die we op marktplaats hadden gevonden. Een donkerblauwe Mercedes Sprinter. Deze had flinke beschadigingen aan de lak vanwege de weggehaalde bestickering, maar wel weinig kilometers op de teller. Bovendien was deze nus van een stoffeerderij geweest, dus er was geen zware vracht mee vervoerd. Door de schade aan de buitenkant besloten we toch verder te kijken.
Omdat we zelf door de auto’s het bos niet meer zagen, hebben we via Mijn Auto Coach een intake gedaan. Dat leek veelbelovend; de meneer aan de telefoon vroeg duidelijk naar onze wensen (nice to have) en eisen (must have).
Na 2x zelf te hebben gebeld over de voortgang, kregen we een medewerker aan de lijn die onze zoekopdracht ‘schier onmogelijk’ noemde. Maar goed nieuws, hij had een bus voor ons gevonden ver boven budget. Hier hebben we vriendelijk voor bedankt, waarna we een rekening kregen voor het zoeken. Hier hebben we ook 2x over gebeld en toen maar gelaten voor wat het was (en de rekening ook).
Uiteindelijk hebben we 2x een bus bekeken bij Dutchvans in Barneveld en daar zijn we geslaagd. Er was weinig onderhandeling mogelijk, maar een kleine beurt kon er nog vanaf en toen waren we de eigenaar van een Volkswagen Crafter 2.0TDI L3 H2 uit 2015 met ongeveer 250.000km op de teller. Inclusief cruise control, airco en een geveerde bestuurdersstoel. Destijds hebben we niet gelet op het aantal PK’s (109pk), dat had iets meer mogen zijn, omdat we best zwaarbeladen rondrijden en je vooral merkt dat hij flink moet trekken in de bergen. We kunnen wel tot 3500kg meenemen, dus dat is een voordeel. De bus zelf woog leeg bij aankoop 1230kg.
Tip
Kijk altijd naar de onderhoudsgeschiedenis van de bus en wat er mee vervoerd is. Van onze Crafter is bijvoorbeeld de distributieriem al vervangen en er zijn zorgmiddelen mee vervoerd (en dus geen bakstenen). Weinig km kan veel korte ritjes betekenen door bijv een postbezorger. Dit is over het algemeen niet heel gezond voor een diesel bus, maar een post bezorg bus herken je vaak ook wel aan de vele schade aan de buitenkant.